Voor kinderen en jongeren

Een workshop voor kinderen en jongeren bestaat uit twee delen: de luistertocht door het hele Concertgebouw en de doe-sessie in de Sound Factory. Beide zijn steeds aangepast aan de leeftijdsgroep. Een volledige workshop (luistertocht + doe-sessie) duurt ruim twee uur. De leerkracht ontvangt voor het bezoek een lespakket met info over het ontstaan, de functie en de architectuur van het Concertgebouw. Dit wordt best vooraf gegeven. In het pakket zitten ook leuke doe-opdrachten rond geluid om achteraf in de klas mee aan de slag te gaan.

Luistertocht

We starten in de Kamermuziekzaal waar de groep een idee krijgt van het belang van de akoestiek en de werking en de functie van het Concertgebouw. Een ritmische oefening, een eerste initiatie in het componeren vormt de basis voor de doe-sessies die volgen. In het Foyer Parterre voeren de deelnemers een aantal proefjes uit. Zo experimenten ze met de trillingen, de voortplanting en de hoogteverschillen van het geluid. In dezelfde ruimte wordt gefocust op het onderscheid in klankbeleving.

Dan gaat het richting Concertzaal. Hier geeft de gids tekst en uitleg over de akoestiek, de klankervaring en enkele wetenswaardigheden bij deze indrukwekkende ruimte. Via de glazen lift gaat het richting Balkon Parterre. Door het grote panoramische raam staat de gids stil bij de diverse klankvelden en de verschillende geluidszones in een stad. Een ideaal opstapje om het te hebben over hoe geluidskunstenaars vroeger en nu met concrete geluiden aan de slag gaan. CONCRET PH van Xenakis en Poème Electronique van Edgard Varèse vormen hierbij een gedroomd luistermoment. Deze twee (korte) werken uit de beginperiode van de geluidskunst dompelen de deelnemers onder in de wereld van samples en concrete geluiden. Ze zorgen bovendien voor een perfecte auditieve en visuele link tussen geluid en architectuur. Als afsluiter van deze belevingstocht belandt de groep op het dakterras. Het contrast van de overgang tussen de binnengeluiden die ze het voorbije uur intens beleefden en de buitengeluiden op het dakterras kan niet groter zijn.

Doe-sessie

Er zijn drie delen bij deze doe-sessies: CyberCorner, Kilo Ohm en OMNI. De groep wordt in drieën gesplitst: 
één groepje gaat in de Cybercorner aan de slag met het muziekprogramma GarageBand. De andere twee groepjes focussen zich op de Kilo Ohm en de OMNI. Er wordt na verloop van tijd gewisseld zodat elk groepje alles heeft meegemaakt.

CyberCorner

Per twee of individueel maken de kinderen en jongeren een soundscape. Het muziekprogramma GarageBand is hierbij de leidraad. De workshopbegeleider assisteert hen door klanken te kiezen, te luisteren of iets aan te klikken. Oudere kinderen gaan zo zelfstandig mogelijk aan de slag. De begeleider speelt hierbij een ondersteunende rol. De kinderen kunnen experimenteren met geluidsfragmenten, klankfilters, echo's, het toevoegen van patronen en ritmes met het klavier.

Kilo Ohm

Hier wordt er eerst volop geëxperimenteerd. Wat hoor je bij een aanraking en hoe wijzigt de klank? Hoe klinkt het als je iemand, of de hele groep, vastneemt? Daarna wordt er gezocht naar patronen, ritme, lengte en intensiteit. Kinderen en jongeren proberen, indien er nog wat tijd over is, samen tot een klankencompositie te komen.

OMNI

Met de OMNI wordt er eerst geëxperimenteerd en daarna gecomponeerd. De groep start vanuit een repetitief patroon waaraan telkens een nieuwe laag, patronen of korte accenten worden toegevoegd. Er zijn talloze variaties mogelijk. Verschillende geluidsbanken creëren afzonderlijke en uiteenlopende sferen: stemgeluiden, wereldmuziek, jazz, synthesizers ? Perfect voor een auditieve trip.