Voor volwassenen

De workshop voor volwassenen bestaat uit twee delen: de luistertocht door het hele Concertgebouw en een korte doe-sessie in de Sound Factory.

Luistertocht

In het Concertgebouw draait alles rond muziek. Niet alleen door de vele concerten op het programma, maar ook in het concept van de architectuur waar geluid optimaal tot zijn recht moet komen. En uiteraard in de Sound Factory waar niets dan 'sound' in de kijker staat. Tijdens de tocht doorheen het gebouw maakt de gids de wereld van het geluid en 'sounds' op een interactieve wijze concreet. Met proefjes laat hij de groep kennismaken met begrippen als frequentie, decibel, hertz en resonantie. Heel boeiend wordt de ervaring hoe we geluiden effectief horen. In de Kamermuziekzaal beleeft de bezoeker dit 'horen' bijvoorbeeld heel anders dan in de kleine, gesloten ruimte die wordt bezocht.

Op de Foyer Parterre ligt de focus op de bijzondere architectuur en krijgen enkele akoestische effecten alle aandacht.

Om duidelijk te maken dat geluid zich voortplant en ruimte een bepalend effect heeft, mag een bezoek aan de Concertzaal niet ontbreken. Met enkele hulpmiddelen toont de gids aan wat ruimte en medium met geluid kan doen. Uiteraard wordt er ook stilgestaan bij de architectuur van de zaal en hoe die bijdraagt tot de bijzondere akoestiek.

Het beluisteren van de klankcompositie 'Poème Electronique' levert voldoende stof om het te hebben over concrete geluiden.

'Oor'en 'oog' op de stad krijgt de bezoeker op het dakterras van de Lantaarntoren. Hier raakt men niet alleen overweldigd door het unieke uitzicht over de historische binnenstad, men maakt hier opnieuw kennis met de geluiden van buitenaf. Dit panorama is ook de ideale plek om het te hebben over geluiden uit het verleden, 'de stad als muziekinstrument' en ons eigen geluidengeheugen. Via de Refrakt, een audiovisuele installatie van Esther Venrooy (geluidskunstenaar) en Olivier Goethals (architect), wordt de bezoeker geconfronteerd met opkomende, verplaatsende en botsende geluiden. Begrippen als echo en delay krijgen hier plots betekenis.

Doe-sessie

In de Sound Factory maken de bezoekers via iPads een kleine reis door de hoogtepunten binnen de klankkunst, de discipline waar het in de Sound Factory allemaal rond draait. De installaties in de Sound Factory maken duidelijk hoe artiesten binnen geluidskunst met geluid of klank als materie aan de slag gaan. Als eindpunt van deze workshop mogen de bezoekers nu ook zelf aan de slag gaan. De groep wordt in drieën gesplitst: één groepje gaat in de Cybercorner aan het werk met het muziekprogramma GarageBand. De andere twee groepjes focussen zich op de Kilo Ohm en de OMNI. Er wordt na verloop van tijd gewisseld zodat elk groepje alles heeft meegemaakt.

CyberCorner

Per twee of individueel maakt men een soundscape. Het muziekprogramma GarageBand is hierbij de leidraad. De workshopbegeleider assisteert hen door klanken te kiezen, te luisteren of iets aan te klikken. De bezoekers kunnen experimenteren met geluidsfragmenten, klankfilters, echo's, het toevoegen van patronen en ritmes met het klavier.

Kilo Ohm

Hier wordt er eerst volop geëxperimenteerd. Wat hoor je bij een aanraking en hoe wijzigt de klank? Hoe klinkt het als je iemand, of de hele groep, vastneemt? Daarna wordt er gezocht naar patronen, ritme, lengte en intensiteit. Kinderen en jongeren proberen, indien er nog wat tijd over is, samen tot een klankencompositie te komen.

OMNI

Met de OMNI wordt er eerst geëxperimenteerd en daarna gecomponeerd. De groep start vanuit een repetitief patroon waaraan telkens een nieuwe laag, patronen of korte accenten worden toegevoegd. Er zijn talloze variaties mogelijk. Verschillende geluidsbanken creëren afzonderlijke en uiteenlopende sferen: stemgeluiden, wereldmuziek, jazz, synthesizers ? Perfect voor een auditieve trip.