Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen. OK / Lees meer

Concertgebouw Brugge

  • Nederlands NL
  • Français FR
  • English EN
Verlanglijst0

Social media

Terug

De huisartiest - Nadar Ensemble

Sinds enkele maanden is Nadar Ensemble vijf seizoenen lang  in residentie bij Concertgebouw Brugge. Met een gigantische  zin voor avontuur zoeken zij de grenzen op tussen muziek, film, performance, en technologie. Hoog tijd voor een interview met de twee artistieke leiders: Pieter Matthynssens en Stefan Prins.

 Als ik me niet vergis, verwijst ‘Nadar’ naar het pseudoniem van Gaspard-Félix Tournachon, een Franse fotograaf uit de 19e eeuw. Vanwaar deze link?
Pieter: Inderdaad! Nadar was eigenlijk een soort ‘celebrity-fotograaf’ avant-la-lettre. Onder meer Franz Liszt en Gabriel Fauré lieten zich door hem portretteren, maar ook Honoré de Balzac en Victor Hugo. Heel wat verschillende kunstenaars van allerlei pluimage kwamen bij hem over de vloer en ontmoetten elkaar in zijn studio. Net zoals de historische Nadar, willen wij verschillende disciplines samenbrengen, en vanuit die verschillende perspectieven iets nieuws creëren.

Jullie producties zijn inderdaad moeilijk in een hokje te plaatsen. Nogal vaak houden jullie het midden tussen traditionele concertervaring en interactieve performance. Welke uitdagingen brengt dat met zich mee?
Stefan: Ik zou de zaak eerder omdraaien: het brengt ongelofelijk veel mogelijkheden met zich mee. Het zou voor ons, denk ik, moeilijker zijn om een voorstelling te maken waarin geen grenzen worden overschreden, of waarin niet vanuit dat ruimer perspectief wordt nagedacht. Het werken en denken vanuit verschillende kunstvormen, voelt voor ons in de eerste plaats heel natuurlijk aan. In de wereld van vandaag is die intermedialiteit en transdisciplinariteit nu eenmaal een feit: steeds meer media worden hybride, steeds meer kunst is transdisciplinair.

Jullie zijn ondertussen al meer dan tien jaar bezig. Toch valt het op hoe Nadar nog steeds een jong en fris ensemble is. Wat is jullie geheim?
Pieter: Ik denk dat het belangrijkste element daarin is, dat we blijven zoeken naar interessante, jonge mensen om mee samen te werken. Mensen die bij voorkeur ook zélf nieuwsgierig en avontuurlijk zijn; die zelf ook artistiek zoeken. In contact blijven met wat er vandaag de dag gaande is, in de kunst, maar ook in de wereld daarbuiten, dat is essentieel. 

Nog in dat opzicht schrijft Nadar ook vaak compositieopdrachten uit. Zijn er binnen jullie residentie in Concertgebouw Brugge ook plannen in die richting? 
Pieter: Zeker en vast. De residentie biedt ons de mogelijkheid om op langere termijn te denken. Zo ontstaat de kans om, naast onze gecureerde concerten, ook elk seizoen een avondvullende voorstelling te maken, waarin we eens wat dieper ingaan op het werk van één specifieke componist. In 2019 gaan we daarvoor samenwerken met Michael Beil, in 2020 met onze eigen Stefan Prins en in 2021 met Simon Steen-Andersen. 

In maart valt Nadar met de productie HOMEJACKING wel erg letterlijk een aantal Brugse huiskamers binnen. Zie ik daar een link met de Schubertiade (informele bijeenkomsten waarop vrij gemusiceerd wordt, naar de salonconcerten bij Schubert, red.)?
Stefan: In zekere zin wel. Traditioneel gezien werd kamermuziek in de woonkamer uitgevoerd, waardoor een grote intimiteit ontstond tussen de toehoorders en de muzikanten. Vandaag de dag is een woonkamer echter iets helemaal anders dan in de 19e eeuw. Wat kan kamermuziek dan nog betekenen, in een woonkamer waar ook tablets rondslingeren, waar razendsnelle internetverbinding is, en waar iedereen een smartphone heeft?Pieter: We willen ook gewoon op een andere manier kennismaken met ons nieuwe, Brugse publiek. Hoe kunnen we dat beter doen dan gewoon binnen te vallen in hun huiskamer? Op een vriendschappelijke manier uiteraard (lacht). 

Iets helemaal anders dan wat er drie weken later op het programma staat: Doppelgänger, een enorm grootschalige voorstelling. Wat mogen we daarvan verwachten?
Stefan: Nu ik erover nadenk, is Der Doppelgänger ook een lied van Schubert! Je ziet het, wij maken eigenlijk gewoon Schubert-remixes (lacht). Het idee van de dubbelganger is in feite een uiterst romantisch fenomeen: het gaat om een soort schaduwzijde van jezelf. Vandaag de dag heeft iedereen wel meerdere dubbelgangers – online dan toch – in de vorm van profielen, avatars, en zo verder. De voorstelling speelt met dat idee van verdubbelingen, van verschillende identiteiten, en van de fijne grens tussen realiteit en virtualiteit. 

— Christine Dysers

Nadar Ensemble in Concertgebouw Brugge

Ontdek de voorstellingen van Nadar Ensemble 2017-2018 in Concertgebouw Brugge

Meer weten?

Bekijk het filmpje over Nadar Ensemble of kom alles te weten over onze huisartiesten op concertgebouw.be/huisartiesten.