Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen. OK / Lees meer

Concertgebouw Brugge

  • Nederlands NL
  • Français FR
  • English EN
Verlanglijst0

Social media

Terug

Bach. Magnificat — Vox Luminis

Aanvang

zaterdag
  • 20.00 Concertzaal
  • 21.55 Verwacht einduur
  • 19.15 Inleiding door Ignace Bossuyt

Toelichting

Bach op zijn best door de nieuwe huisartiesten van Concertgebouw Brugge

Bachs eerste Kerstmis in Leipzig, dat was een grote verantwoordelijkheid. Als nieuwe Thomascantor pakte hij uit met zijn meest indrukwekkende muziek tot dan toe. Straf, want zeven maanden lang had hij al elke week een nieuwe cantate geschreven en uitgevoerd, soms zelfs twee. En juist met kerst moest hij zich bewijzen in een stad die sinds de recente sluiting van het operahuis op haar muzikale honger bleef zitten. Het Magnificat biedt dan ook groots drama op compacte schaal, zeker in Bachs late versie met feestelijke trompetten.

Aan onze nieuwe huisartiesten Vox Luminis om op hun beurt indruk te maken. Zij maken de kerstsfeer compleet met een Magnificat-zetting van Kuhnau, een werk dat Bach ongetwijfeld ook heeft gedirigeerd. Uit Zuid-Duitsland klinkt dan nog een cantate van Pachelbel, nu vooral bekend van zijn Canon, maar in zijn eigen tijd geroemd als organist. Zonder dirigent kruipt Vox Luminis vanavond nog dieper in de muziek.

 

Download het programmaboekje van de Topstukweek rond het Magnificat van Bach. 

Ontdek het verhaal achter Bachs Magnificat, met tal van beeld- en luisterfragmenten!

Nagesprek met Vox Luminis

Een groep concertgangers gaat met de muzikanten van Vox Luminis in gesprek na het concert. Dit is een onderdeel van het project Dating the Artist.

Meer weten?

Programma en uitvoerders

Programma

Johann Kuhnau (1660-1722)
Magnificat a5

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Magnificat, BWV243

en een kerstcantate van Johann Pachelbel (1653-1706)

Uitvoerders

Vox Luminis: ensemble
Lionel Meunier: leiding