Refrakt

In de trappenhal van de Sound Factory tref je Refrakt aan, de audiovisuele installatie van Esther Venrooy (geluidskunstenaar) en Olivier Goethals (architect).

Tijdens hun eerste bezoek aan de Lantaarntoren leek de trappenhal slechts een doorsnee aaneen- schakeling van niveaus. Maar nadien, bij een tweede verkenning van de ruimte, bemerkten Venrooy en Goethals de ruimtelijke contrasten en auditieve eigenschappen: lichtinval, schaduwen, materiële hardheid, resonantie en radicale hoogteverschillen.

Door middel van de methode 'punt-lijn-vlak' neemt Refrakt de functionaliteit van de trappenhal over. Luidsprekers worden bewust op bepaalde punten opgesteld en onderling door lijnen verbonden. De ontwerpers selecteerden bestaande vlakken en namen ze auditief of visueel onder handen. Met reflectie en projectie scheppen ze een nieuwe auditieve en architecturale invulling van de ruimte.